Seuraa meitä

Punkkirokotukset laajenevat Espoon Suvisaaristoon

TERVEYS

Punkkirokotukset laajenevat Espoon Suvisaaristoon

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna Espoon Suvisaaristoon. Taudin ilmaantuvuus on noussut alueella merkittävästi viiden seurantavuoden aikana.

Suvisaariston lisäksi Kansallisen rokotusohjelman TBE-rokotuksia jatketaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella Lohjalla Ojamon, Lylyisen/Hormajärven, Vohloisen/Virkkalan ja Kirkniemen sekä Kirkkonummella Luoman ja Masalan postinumeroalueilla.
Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen mukaan rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee ja liikkuu luonnossa kesäaikana. Rokotussarjaan kuuluu kolme rokoteannosta. Rokotussarja on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi rokoteannosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan seuraavana vuonna.

Myös muilla alueilla rokotussuosituksia

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Omakustanteisia TBE-rokotuksia suositellaan muun muassa luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille. Tänä vuonna riskialueiden rokotussuosituksia on päivitetty Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella Espoon saaristossa, Espoon Kauklahdessa, Hangossa ja Raaseporissa. Erilaisia rokotussuosituksia on aikaisemmin ollut voimassa Espoossa, Hangossa, Kirkkonummella, Siuntiossa, Inkoossa, Lohjalla ja Raaseporissa.
Kuntakohtaisia tapausmääriä ja TBE-rokotussuosituksia voi tarkastella tarkemmin THL:n verkkosivuilta löytyvästä karttasovelluksesta.

Rokote ei suojaa borrelioosilta

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta.
– Kun liikkuu luonnossa alueilla, missä esiintyy punkkeja, on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä laittaa housunlahkeet sukkien sisään. Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote voi antaa lisäsuojaa, kuten myös päivittäinen punkkisyyni. Luonnossa liikkumista ei kuitenkaan kannata rajoittaa punkkitautien pelossa. Ulkoilulla on paljon suuremmat terveyshyödyt punkkien aiheuttamaan riskiin verrattuna, THL:n tutkija Henna Mäkelä muistuttaa.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös