Seuraa meitä

Helpotusta sähkölaskuun

KOTIPLUS

Helpotusta sähkölaskuun

Biolanin teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista omakotiasujista vain joka kymmenes hyödyntää aurinkoenergiaa kodin sähköntuotossa. Joka toinen omakotiasuja kuitenkin kertoo, että uusiutuva aurinkoenergia kiinnostaisi.

Jokin on pielessä, kun taivaalta ilmaiseksi loimottava energia ei valtaa asemaa voimakkaammin. Hankintakynnystä nostaviksi tekijöiksi on Biolan Ekoasumisella tunnistettu sekä matala tietotaso että erilaisten järjestelmien vertailun hankaluus. Biolanin teettämään kyselyyn vastasi 913 omakotiasujaa.
Sähköä töpseleistä, käyttövesi kuumaksi ja asunto lämpimäksi. Siinä ovat suuruusjärjestyksessä suomalaisen omakotiasujan toiveet aurinkoenergian hyödyntämiselle. Biolanin kyselyyn vastanneista omakotiasujista vain alle 20 prosenttia ei ole kiinnostunut aurinkoenergian hyödyntämisestä. Kiinnostus ja kysyntä on siis olemassa, mutta jokin estää omakotiasujaa ottamasta taivaan tulipallon tuottamaa energiaa hyötykäyttöön.
–Vaikka kyseessä ei olekaan vuosikymmeniä vanha energiantuottomuoto, niin kyllä nykyisillä sähkönhinnoilla pitäisi olla jo erilaisissa määrissä. Meillä on Suomessakin melkoisen monta toimijaa touhuamassa asian ympärillä. Ehkä se onkin osaltaan tuonut runsaudenpulan ja omakotiasuja menee pyörälle päästään eri vaihtoehtojen myllerryksessä. Mutta kuten kyselymmekin tulokset kertovat, niin kiinnostus on kasvussa ja se näkyy esimerkiksi messukohtaamisissa, Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala toteaa.

Kenelle sopii ja kenelle ei?

Periaatteessa aurinkoenergia sopii kaikille. On kuitenkin tekijöitä, joiden takia aurinko on joillekin hyödyllisempi ja tuottavampi kuin joillekin toisille. Omakotiasujien suurin toive liittyy sähköntuottamiseen aurinkoenergialla. Kun ei lämmitetä käyttövettä, ratkaisu on aurinkopaneelit eikä aurinkokeräimet.
–Ensimmäiseksi kannattaa kaivaa esille oma sähkölasku. Sieltä näkee sähkön vuosikulutuksen. Jos vuositason kulutus on 10 000 kilowattia tai alle, on hyvin todennäköistä, että aurinkopaneelit eivät nykyisillä sähkönhinnoilla tuota investointia takaisin. Toki silloinkin kyseessä on ekoteko ja ponnistus ilmastonmuutosta vastaan. Kun vuosikulutus nousee yli 15 000 kilowatin, aurinkopaneelien asennus on varmasti tuottava toimenpide, Hakala kertoo.
Jos vuosikulutus on 15 000 kilowattia, kannattaa hankkia 8 paneelia. Lisäksi pitää hankkia kolmen kilowatin invertteri, joka muuttaa tasasähkön vaihtovirraksi ja kuljettaa energian sähkökaapin kautta töpseleihin. Investoinnin kokonaishinta on noin 6000 euroa. Nykyisillä sähkönhinnoilla takaisinmaksuaika pyörii 17 vuoden tietämillä. Tämä on suuruuden ekonomiaa. Mitä enemmän sähköä kuluu, sitä suurempi hyöty aurinkopaneeleista on.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös