Seuraa meitä

Kännykkä vaihtoon tai kevätkuntoon

KOTIPLUS

Kännykkä vaihtoon tai kevätkuntoon

Kevät on hyvää aikaa myös kännykän siivoukseen. Kevätsiivous on helppo tehdä itse. Telia kokosi kuusi vinkkiä, joilla puhelimen toiminta paranee. Telia on myös käynnistänyt kaupoissaan huoltopalvelun, jolla puhelimen käyttöikää voi pidentää ja siivouksen jättää ammattilaisen käsiin.

Poista kaikki tarpeeton

Puhelimessa tulisi olla vähintään 1 GB vapaata muistitilaa. Poista sovellukset, joita et ole käyttänyt kuin kerran tai kaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi turhat pelit tai sovellukset, joita olet ajatellut kokeilla, mutta innostus lopahtanut. Voit poistaa myös puhelimeen esiasennettuja sovelluksia, joita et käytä. Älä kuitenkaan poista järjestelmäsovelluksia.

Siisti ja puhdista välimuisti

Turha data kannattaa säännöllisesti poistaa. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten varaaman välimuistin saa tyhjennettyä Android-puhelimissa kohdasta Asetukset > Laitteen ylläpito > Tallennustila. iPhonessa puolestaan voi aloittaa menemällä kohtaan Asetukset > Safari > Tyhjennä historia ja poista data.
Sovellusten viemän tilan näet kohdasta Asetukset > Yleiset > Tallennustila (iPhone). Pahimmat tilasyöpöt on viisainta poistaa ja asentaa uudelleen. Tämä saattaa vapauttaa paljonkin tilaa puhelimesta.

Tallenna kuvat ja videot pilvipalveluun

Tarvitsetko kymmeniä kuvia sunnuntaisesta auringonlaskusta vai voisitko säästää vain sen yhden huippuotoksen? Tyypillisesti tärkeimmät muistot ovat vain puhelimen muistissa ja niiden katoamisen riski on suuri. Vie kuvat ja videot pilvipalveluihin, kuten Google Photosiin, iCloudiin, Dropboxiin tai Microsoft OneDriveen.
Pilvipalveluun tallennetut kuvat ja videot säilyvät tallessa, mutta eivät vie tilaa puhelimesta.
Ulkoinen tallennustila on edullinen tapa säilyttää isoa määrää muistoja, mutta sinun on itse huolehdittava niiden turvallisesta säilyttämisestä toisin kuin pilvipalveluissa.

Päivitä järjestelmät ja sovellukset

Vanhentuneet sovellukset saattavat käyttäytyä epämääräisesti, esimerkiksi sammua kesken käytön. Siksi ne kannattaa säännöllisesti päivittää. Oman puhelimen viimeisimmät päivitykset näkee Android-puhelimessa kohdasta Asetukset > Ohjelmistopäivitys > Lataa ja asenna. iPhonesta ne löytyvät kohdasta Asetukset > Yleiset > Ohjelmistopäivitys.

Palauta tehdasasetukset

Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät tepsi, voit aina palauttaa älypuhelimen tehdasasetukset. Se vie kuitenkin kaiken datan puhelimesta, joten sitä ennen tiedostot, kuten kuvat ja videot kannattaa varmuuskopioida. Mikäli olet epävarma, voit pyytää apua palveluntarjoajilta.
Ammattilaiset tekevät mielellään vuosihuollon sekä matkapuhelimille että tableteille ja tietokoneille. Asiantuntijat opastavat myös kädestä pitäen, miten suoriudut jatkossa itsekin toimenpiteistä helposti.

Säästä ympäristöä: putsaa laitteesi tai hanki kierrätetty puhelin

Laitteesi kevätsiivous pidentää sen käyttöikää ja säästää näin myös ympäristöä. Jos olet hankkimassa uutta puhelinta, voit viedä vanhan puhelimesi kauppaan. Käytetyistä puhelimista saa vaihdossa joskus jopa kelpo korvauksen. Myös uuden laitteen oston voit tehdä ympäristöystävällisellä tavalla eli hankkia tilalle hyväkuntoisen käytetyn laitteen. Ennen puhelimen pakettiin päätymistä se on myös huollettu ja putsattu perusteellisesti. Puhelin on melkein kuin uusi.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös