Seuraa meitä

Tulviiko postilaatikko outoja laskuja?

KOTIPLUS

Tulviiko postilaatikko outoja laskuja?

Omia henkilötietoja kannattaa varjella, ettei joku pahantahtoinen pääse niitä hyväksikäyttämällä aiheuttamaan taloudellista harmia ja mielipahaa.

Elinan postilaatikkoon alkaa tulvia laskuja eri verkkokaupoista. Niiden mukaan Elinan nimellä on tilattu vaatteita, huonekaluja, aikakauslehtiä, puhelimia ja nettipelejä – kaikkea mahdollista yhteensä tuhansien eurojen edestä. Elinalla on täysi työ ilmoittaa verkkokauppoihin, että hän ei ole tilauksia tehnyt.
Joku on todennäköisesti saanut tietoonsa Elinan henkilötunnuksen ja sitä hyväksikäyttäen tilaa tavaraa laskulle. Tällaista toisen henkilön henkilötietojen, kuten nimen, osoitteen tai henkilötunnuksen väärinkäyttöä kutsutaan identiteettivarkaudeksi.
Rikoslain mukaan identiteettivarkaudessa käytetään hyväksi henkilö- tai tunnistetietoja tai muita yksilöiviä tietoja erehdyttämään kolmatta osapuolta. Rangaistavuus edellyttää taloudellista vahinkoa tai ”vähäistä suurempaa haittaa”.
– Uhri voi joutua itse maksamaan useita aiheettomia laskuja tai selvittelemään, kuka ne maksaa. Pahimmillaan ihminen uupuu kuormitukseen ja luottotiedot voivat mennä. Mainehaitta on myös mahdollinen seuraus, toteaa poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi Poliisihallituksesta.
Identiteettivarkaus tuli rikoslain piiriin syksyllä 2015 ja asiaan liittyvien rikosilmoitusten määrä on siitä lähtien kasvanut. Vuonna 2016 ilmoituksia tehtiin yhteensä noin 3 400, vuonna 2017 lähes 4 000 ja vuonna 2018 noin 3 900 kappaletta. Alkuvuosi 2019 ennakoi selvää kasvua, sillä tammi-maaliskuun aikana rikosilmoituksia on kertynyt 1 176. Identiteettivarkaudesta seuraa sakkorangaistus.

10 vinkkiä identiteettivarkauden ehkäisyyn:

-Tuhoa arkaluontoiset paperit repimällä, silppuamalla tai polttamalla.
-Suosi nettiasiointia ja paikan päällä käymistä, jolloin yritys voi tunnistaa sinut luotettavasti.
-Jaa vain hyvin harkitusti netissä henkilötietojasi, kuten henkilötunnusta ja osoitetta.
-Pidä huolta lompakostasi sekä ajokortista ja Kela-kortista.
-Hanki lukollinen postilaatikko.
-Ota käyttöön nettipalveluissa kaksivaiheinen tunnistus älypuhelimen avulla.
-Googleta omat tietosi säännöllisesti ja tarkista, ettei niitä löydy asiattomista yhteyksistä.
-Käytä verkkokaupoissa muita maksutapoja kuin laskutus yhdistettynä henkilötunnuksen antamiseen.
-Reagoi nopeasti, jos saat aiheettoman laskun.
-Seuraa omia luottotietojasi.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös