Seuraa meitä

Lahjoita ylimääräiset omenat halukkaille

KOTIPLUS

Lahjoita ylimääräiset omenat halukkaille

Omenasato kypsyy parhaillaan puutarhoissa. Pääkaupunki-
seudulla on lukuisia asukkaita, jotka ottaisivat mielellään vastaan omenoita ja muita kotipuutarhan hedelmiä. Jos sinulla on ylimääräisiä hedelmiä pihapuissasi, laita ne jakoon ja tuota hyvää mieltä.

Helppo tapa on laittaa omenoita pihakatusi varteen tarjolle ohikulkijoita varten. Pääkaupunkiseudulla toimii ainakin kaksi ryhmää, joita voit hyödyntää. Facebookissa Stadin Omenapörssissä yksityiset ihmiset ilmoittavat ja kyselevät ylimääräisiä omenia. Omenasieppari on sosiaalinen elintarvikeyhtiö, joka tekee ylijäämäomenoista mehua. Myyntituloilla se työllistää tukea tarvitsevia tai muuten vaikeasti työllistyviä työntekijöitä.

Kompostoi syömäkelvottomat

Syömäkelvottomat omenat kannattaa laittaa oman pihan lämpöeristettyyn kompostoriin, jos sellaisen omistaa. Hyvin toimivassa kompostorissa nouseva lämpö tappaa myös muumiotaudin, jota hedelmissä saattaa esiintyä.

Myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY valmistaa omenoista kompostia. Arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun, kun komposti käytetään puutarhamullan tuotantoon. Biojätteen käsittelylaitoksessa syntyy samalla biokaasua, jota hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa.
Omenat voi viedä mille tahansa HSY:n viidestä Sortti-asemasta.
Kivikon Sortti-asemaa remontoidaan parhaillaan ja se saattaa hidastaa asiointia.
Vastaanoton hinta on viisi euroa kuormalta, ja samassa kuormassa voi tuoda myös risuja ja pihan viherjätettä. Asemalla omenat pitää lajitella omiin keräysastioihinsa erilleen muusta puutarhajätteestä ja muovipussit pitää poistaa.

Ethän tee jäteastiasta liian painavaa kuljettajalle

Jos olet laittamassa omenasatoa jäteastiaan, laitathan niitä vain pienen erän kerrallaan. Jäteastian suosituspaino on enintään 60 kiloa, jotta jätekuljettaja saa sen siirrettyä käsivoimin. Ämpärillinen omenoita painaa noin viisi kiloa, joten runsas omenamäärä tekee jäteastiasta liian painavan. Painava kuorma voi myös rikkoa jäteastian.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös