Seuraa meitä

Pakkasta putkissa

KOTIPLUS

Pakkasta putkissa

Lämpötilat saattavat vaihdella nopeasti Suomessa. Talvisäiden taitekohdissa asuinkiinteistöissä kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa putkien kuntoon.

Pakkasjaksojen jälkeiset lauhkeat kelit näkyvät vakuutusyhtiöissä usein ilmoituksina vuotovahingoista. Pakkasella jäätyneet käyttövesiputket joutuvat koville sään nopeasti lauhtuessa tai jäätyessä pian sen jälkeen uudestaan. Kotona putkivuoto huomataan usein nopeasti, mutta etenkin mökillä vettä saattaa joskus tihkua pitkäänkin.
-Ikävien yllätysten välttämiseksi pääsulkuventtiili tulee aina sulkea, kun rakennus jää edes muutamaksi päiväksi tyhjilleen. Erityisesti mökkien kohdalla on suositeltavaa ja varminta tyhjentää putkisto talven ajaksi, ellei rakennusta käytetä säännöllisesti, sanoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta.
Putkien jäätymisen ehkäisemiseksi rakennuksessa kannattaa pitää riittävää peruslämpöä. Lämmön kiertoa voi edistää esimerkiksi jättämättä sisällä väliovet auki ja poistamalla seinien läheisyydessä olevia kalusteita. Näin lämpöä yltää myös ulkoseinien varteen koteloituihin putkistoihin. Vanha keino on myös jättää kovalla pakkasella kotona hana hieman tiputtamaan yöksi.
Putkien jäätymisestä voi kieliä, jos vettä tulee hanasta tavallista pienemmällä paineella. Samoin vedenkulutuksen muutoksen saattaa havaita vesimittarista, sanoo Korpelainen.
Jos epäilee putkien jäätyneen, niiden sulattamiseen kannattaa aina kutsua ammattilainen. Putkea ei saa lähteä sulattamaan omatoimisesti esimerkiksi avotulella tai kuumailmapuhaltimella. Tällöin on riski paitsi palovammoista ja putken hajoamisesta myös tulen karkaamisesta rakennuksen muihin osiin.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös