Seuraa meitä

Vanhentuneet litiumakut juuttuvat pöytälaatikoihin samalla, kun kierrätysmenetelmät kehittyvät kovaa vauhtia

KOTIPLUS

Vanhentuneet litiumakut juuttuvat pöytälaatikoihin samalla, kun kierrätysmenetelmät kehittyvät kovaa vauhtia

Suomalaiset veivät paristoja ja akkuja kierrätykseen viime vuonna lähes 9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Litiumakkujen osuus kierrätykseen palautuneista pysyi kuitenkin noin 5 prosentissa, vaikka niiden osuus markkinoille saatetuista on jo yli neljännes.

Esimerkiksi kännyköissä käytettyjen litiumakkujen palautuminen kierrätykseen on ollut selkeästi hitaampaa kuin niiden keskimääräinen käyttöikä.

– Siksi epäilen, että niistä suuri osa on juuttunut kotiemme kätköihin. Valitettavasti litiumakut eivät toimi kuin viini ja parane vanhetessaan. Päinvastoin, pitkään käyttämättömänä olleen litiumakun lataaminen voi olla riski ja aiheuttaa oikosulun, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä muistuttaa.

Suomessa jalostunut kierrätysjärjestelmä

Stenbäck kannustaa kiikuttamaan hiipuneet akut virallisille keräyspisteille myös siksi, että niiden sisältämät tärkeät raaka-aineet saataisiin uusiokäyttöön.

Suomessa on jalostunut kierrätysjärjestelmä esimerkiksi kännyköissä käytetyille litiumakuille. Ne sisältävät jopa 30 prosenttia kobolttia, jota louhitaan pääasiassa Kongon alueella usein alkeellisissa oloissa. Kierrätykseen vietyjen akkujen koboltti jalostetaan Kokkolassa uudelleen käytettäväksi.

– Jos käytetyt akut löytäisivät entistä paremmin virallisille kierrätyspisteille, akkumateriaalien kasvavaa tarvetta pystyttäisiin kattamaan uusioraaka-aineilla, Stenbäck huomioi.

Keräys tulossa myös isoille litiumakuille

Käytettyjä paristoja ja akkuja kerättiin vuonna 2019 yhteensä 1 600 000 kiloa eli noin 0,29 kiloa asukasta kohden. Paristot ja pienakut voi kierrättää lähikaupoissa – muistathan vain teipata niiden virtanavat. Jos viet laitteen kierrätykseen akkuineen, lähin keräyspiste löytyy osoitteessa kierratys.info.

Samasta hakupalvelusta tulee kevään aikana löytymään myös vastaanottopisteet isoille litiumakuille, kuten sähköpyörien ja -skoottereiden akuille. Niille rakennetaan parhaillaan valtakunnallista keräysjärjestelmää.

Tuottajavastuun mukaisesti paristojen ja akkujen palauttaminen kierrätykseen on aina maksutonta, sillä kierrätys sisältyy kotimaisten myyjien tuotteiden hintoihin. Tuottajavastuu tarkoittaa tuottajan eli maahantuohan velvollisuutta huolehtia tuotteidensa kierrätyksestä.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös