Seuraa meitä

Velka on veli otettaessa

KOTIPLUS

Velka on veli otettaessa

Velka on veli otettaessa

Santander Consumer Financen teettämän tutkimuksen mukaan yksilöiden velkaantumisesta aiheutuvat kulut kuuluvat ensisijaisesti yksilön vastuulle. Santanderin mielestä vastuuta velkaantumisesta ei pitäisi kuitenkaan sysätä pelkästään lainanottajien niskoille, vaan rahoittajien tulisi näyttää esimerkkiä vastuullisesta luotonannosta.

Suomalaisten mielestä ylivelkaantumisen kulujen tulisi olla yksilön itsensä vastuulla (41 %), selviää rahoitusyhtiö Santander Consumer Financen teettämästä kyselytutkimuksesta. Kuitenkin joka kolmas (35%) on sitä mieltä, että ylivelkaantumisen kulut ovat lainaa myöntävien yritysten vastuulla. Vain 7 prosenttia sanoo, että kulujen tulisi olla yhteiskunnan ja veronmaksajien vastuulla, 3 prosenttia talous- ja velkaneuvojien ja 1 prosentti ylivelkaantuneiden lähiomaisten. Yksilöiden velkaantuminen aiheuttaa yhteiskunnalle monenlaisia kustannuksia, kuten ulosoton ja velkaneuvonnan järjestämiskuluja, lisääntyneitä menoja toimeentulotukeen ja menetettyä työpanosta, kun ylivelkaantuneen työmotivaatio laskee.
Suomalaisten viesti on selvä: suomalaisilla on petrattavaa oman talouden hallintansa kanssa, mutta myös lainaa myöntävien yritysten tulisi ottaa enemmän vastuuta yksilöiden ylivelkaantumisesta. Santander on tästä samaa mieltä.

Yritysten vastuu

–Asiatonta markkinointiakin vastuuttomampaa on myöntää lainaa henkilölle, joka ei pysty maksamaan sitä takaisin. Monet pääsevät velkaantumaan tarttumalla hyvältä kuulostavaan tarjoukseen, kun omaa taloudellista tilannetta ei osata arvioida riittävän hyvin, kertoo Santander Consumer Financen liiketoimintajohtaja Lauri Timgren. Timgrenin mukaan vastuullisen luottopäätöksen täytyy perustua asiakkaan maksukykyyn ja siihen, että lainaajan tulot riittävät lainan takaisinmaksuun. Jos kuukausierät kaatavat asiakkaan talouden tai lainanmyöntäjä näkee sen olevan mahdollista, ei lainaa pidä missään nimessä myöntää.
–Valitettavasti näemme markkinoilla jatkuvasti esimerkkejä joissa jo ennestään rankasti velkaantuneille on surutta myönnetty lisää lainaa. Tämä voi olla lyhyellä aikavälillä kannattavaa liiketoimintaa, mutta se ei todellakaan ole vastuullista mitenkään päin ajateltuna, Timgren jatkaa.

Lainsäädännöstä vauhtia

Santanderin mukaan rahoittajien toimia pitäisi säännellä enemmän, koska rahoitusyhtiöillä on valtava vastuu lainanmyöntäjinä.
–Tahallisesti epäselvät ehdot ja prosessit ovat valitettavan yleisiä, ja jotkut rahoitusyhtiöt hyödyntävät tätä. Tämä ei ole lainanottajien tai yhteiskunnan etu eikä myöskään pidemmällä tähtäimellä lainanantajan etu, vaikka lainaaja voikin saada pikavoittoja sitä kautta. Sekä asiakkaat että vastuulliset lainanantajat hyötyisivät edistyneemmästä lainsäädännöstä, sanoo Timgren.
Rahoitusyrityksiä, lainoja sekä kulutusluottoja koskevaa lainsäädäntöä on pyritty viemään eteenpäin, jotta jatkossa markkina olisi asiakkaalle toimivampi ja reilumpi. Tällä hetkellä lait laahaavat kuitenkin perässä, koska kovassa muutoksessa regulaation ja valvonnan on vaikeaa pysyä vauhdissa mukana. Timgrenin mukaan lainsäädäntö on kuitenkin vain osa ratkaisua, sillä suurempi vastuu ongelmasta on lainaa myöntävillä yrityksillä.
–Rahoittajien tulee ylittää lain vaatimukset ja asettaa esimerkki vastuullisesta luotonannosta – pelkkä lain noudattaminen ei enää riitä, linjaa Timgren.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös