Seuraa meitä

50 grammaa lihajalosteita päivässä lisää suolistosyöpäriskiä

TERVEYS

50 grammaa lihajalosteita päivässä lisää suolistosyöpäriskiä

Punaisen lihan syöminen lisää syöpäriskiä, muistuttaa Syöpäjärjestöt. Järjestön suosituksen mukaan punaista lihaa ja lihavalmisteita kannattaisi syödään enintään puoli kiloa viikossa.

Suolistosyöpä on Suomessa toiseksi yleisin syöpä sekä naisilla että miehillä. Vuosittain todetaan yli 3000 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1200 henkeä vuodessa.
Punainen liha, johon lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha, nostaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 17 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 100 grammaa kohden. Lihavalmisteiden kohdalla riski taas nousee 18 prosenttia kutakin päivittäin syötyä 50 grammaa kohden. Lihavalmisteita ovat esimerkiksi erilaiset makkarat ja kinkut.
FinRavinto-tutkimuksen mukaan suurin osa miehistä ja neljäsosa naisista syö yli puoli kiloa punaista lihaa ja lihavalmisteita viikossa.

Punaisen lihan sijaan kannattaa laittaa lautaselle broileria, kalkkunaa, kalaa ja kasviproteiinia. Lihan voi korvata monilla proteiinipitoisilla kasviksilla. Kasvisten käyttö pienentää syövän vaaraa.

–Kasvikset ehkäisevät syöpää monin eri tavoin, koska ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä ravintokuitua. Kasviksissa on myös erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä, jotka suojaavat soluja vaurioitumiselta. Kasvisten käyttöä tulisikin lisätä kaikin tavoin, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.
Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, joihin kuuluvat vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti.

Syöpähaaste kilpailu alkaa

Euroopan komissio on satsaamassa syövän kukistamiseen miljardi euroa vuosina 2021-2027. Suomi järjestää kansalaisille, tutkijoille ja yrityksille aloitekilpailun, jolla kerätään ideoita, kuinka syövän ehkäisyä, hoitoa ja potilaiden osallisuutta voitaisiin parantaa. Kilpailu huipentuu finaaliin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 16.3., jossa parhaat ehdotukset esitellään ja palkitaan.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös