Seuraa meitä

Kampanja huuliltalukemiselle

TERVEYS

Kampanja huuliltalukemiselle

#katomitämäsanon -mediakampanja nostaa esille huulio-luvun merkityksen vuorovaikutustilanteissa. Kuuloliitto haastaa ihmisiä julkaisemaan sosiaalisen median kanavallaan äänettömän videon – katsojien tehtävänä on päätellä mitä puhuja sanoo.

Huulioluvun ja selkeän puheen tärkeys jokapäiväisessä vuorovaikutuksessa korostuu erityisesti silloin, kun kuunteluympäristö on hälyinen tai kuulo on heikentynyt. Jonkinasteinen kuulonalenema on jo yli 750 000 suomalaisella.
-Huuliolukutaidolla voi merkittävästi nostaa kuulemisen tasoa. Siitä saa ison avun kuullun ymmärtämiseen, Kuuloliiton puheenjohtaja Jouni Aalto kertoo.
Kuuloliitto lanseeraa huuliolukuun ja selkeään puheeseen keskittyvän #katomitämäsanon -mediakampanjan 16.9.–17.11.2019. Kampanjan keulakuvina toimivat uutisankkuri ja kirjailija Matti Rönkä, kirjailija Roosa Meriläinen ja rockmuusikko Jyrki Linnankivi (Jyrki 69). Kuuloliitto julkaisee kampanjan aikana useita lyhyitä, äänettömiä videoita, joissa julkisuudesta tutut kasvot esiintyvät. Katsojien tehtävänä on päätellä mitä videolla sanotaan.

Julkaise video

Kampanjaan voi osallistua myös julkaisemalla itse oman äänettömän videon sosiaalisessa mediassa tunnisteella #katomitämäsanon ja haastamalla kaverin mukaan. Kuuloliitto haastaa mukaan myös tubettajia, viranomaisia ja päättäjiä.
-Huuliolukua käyttävät varmasti kaikki jonkin verran, usein tiedostamattomasti. Sen merkitystä voi testata sillä, että pyytää keskustelukumppania puhumaan ensin paperi suun edessä ja sitten ilman paperia. Ymmärryksen kannalta ero voi olla todella merkittävä, Aalto kertoo.
Huulioluku tarkoittaa puheen sisällön päättelemistä puheen näkyvistä piirteistä kuten huulten, kielen ja leuan liikkeistä. Selkeä puhe helpottaa paitsi kuulemista myös huuliolukua. Selkeä puhe on rauhallista ja hyvin artikuloitua – jokainen äänne ja sana erottuu. Päättelyä täydennetään eleiden, ilmeiden, kehonkielen ja tilannevihjeiden perusteella.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös