Seuraa meitä

Nuuskan terveyshaitat vieraita

TERVEYS

Nuuskan terveyshaitat vieraita

Syöpäjärjestöt on selvittänyt miten urheiluseurojen toimintaan osallistuvat alaikäiset nuoret saavat nuuskaa haltuunsa, miten sen käyttöön ja välittämiseen asennoidutaan ja kuinka urheiluseuroissa on puututtu nuorten nuuskan käyttöön.

Selvitykseen haastateltiin jääkiekko-, jalkapallo- ja salibandyseurojen 16-17-vuotiaita pelaajia, valmentajia ja toimihenkilöitä, lajiliittojen edustajia ja pelaajien vanhempia pääkaupunkiseudulta ja Oulun seutukunnasta.

Nuuskaajan keho on jatkuvassa rasitustilassa

Käyttämällä nuuskaa urheilija antaa vastustajalleen ison etulyöntiaseman. Toistuvien nikotiiniannosten ja vieroitusoireiden takia nuuskan käyttäjän keho on jatkuvassa rasitus- ja stressitilassa. Nuuskan käyttö heikentää urheilijan palautumista. Suoritusta ei voi nikotiinin avulla parantaa.
Nuuskan terveyshaitat näkyvät ensimmäisenä suun alueella. Mikäli jatkaa nuuskan käyttöä, vaikka on jo limakalvovaurioita, vaurio etenee ja saattaa muuttua syövän esiasteeksi. Nuuskan pitkäaikainen käyttö lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen sekä suun- ja kaulan alueen syöpiin.
”Kyll röökii on vaikeempi saada alaikäisenä, kuin nuuskaa.” urheileva nuori
Nuoret saavat helposti nuuskaa iästä tai asuinpaikasta riippumatta. Nuuskaa ostetaan muun muassa kavereilta, vanhemmilta sisaruksilta ja sosiaalisen median kautta, kertovat tutkimuksessa mukana olleet alaikäiset urheilevat nuoret.
Maantieteellisellä sijainnilla oli vaikutusta siihen, mistä nuuskaa tuli paikkakunnalle. Oulun seudulla nuuska haetaan Ruotsin puolelta ja pääkaupunkiseudulla toteutetuissa haastatteluissa mainittiin, että nuuska tuodaan risteilylaivoilta.
”Ei mulla oo mitään väliä, jos joku toinen käyttää.” urheileva nuori
Nuoret näkivät nuuskan olevan käyttäjien oma asia ja nuuskaa käyttävät nuoret kokivat nuuskan olevan osa elämää. Nuoret urheilijat pitivät nuuskaa muita päihteitä parempana vaihtoehtona. Tupakan hapenottokykyä heikentävät haitat tiedettiin, mutta nuuskan terveyshaitat eivät olleet yhtä tuttuja.
”On hyvin yleistä, että valmentajat käyttävät.” urheileva nuori
Nuoret kertoivat, että valmentajan esimerkki nuuskattomuuden edistämisestä ei vakuuttanut, mikäli valmentajan tiedettiin itse käyttävän nuuskaa.
Seurojen ja joukkueiden edustajat korostivat, että heidän seurassaan on nollatoleranssi nuuskan suhteen. Siitä huolimatta nuoret kertoivat, että valmentajien keskuudessa nuuskan käyttö on yleistä. Seurojen edustajien mielestä on vaikeaa puuttua vapaaehtoistyötä tekevän valmentajan nuuskankäyttöön.

Ohjeet selkeiksi

Seurat ja joukkueet toivovat lajiliitoilta systemaattisempia ohjeita siihen, miten nuuskan käyttöön tulisi puuttua.
Haastatteluissa kävi ilmi, että eri toimijoiden välillä oli epäselvyyksiä siitä, kenellä on vastuu nuorten nuuskattomuuden edistämisessä. Joukkueiden ja seurojen edustajat korostivat kodin ja urheiluseuran yhteistyötä samalla kuin seuran kasvatuksellista roolia pyrittiin minimoimaan keskityttäessä urheiluvalmennukseen.
”Täysin järjetöntä, pitäisi ehdottomasti kieltää.” urheilevan nuoren vanhempi
Vanhemmat toivovat nuuskankäytön täyskieltoa urheiluympäristössä.

–Nuuskattomuus tulisi nivoa olennaisena osana urheilullisten elämäntapojen kokonaisuuteen. Nuorten kanssa toimivien aikuisten, niin vanhempien, valmentajien kuin muiden urheiluseuratoimijoiden, tulisi ottaa vastuu ja toimia yhteisen linjan mukaisesti nuorten terveyskasvatukseen liittyvissä asioissa kuten nuuskassa, kehottaa Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Heidi Löflund-Kuusela.
Urheiluseurat ja joukkueet toimivat urheileville nuorille lähes yhtä merkittävinä, ellei jopa merkittävämpinä, kasvuympäristöinä kuin oma koti, siksi nuuskan käyttöön tulee puuttua.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös