Seuraa meitä

Kampanja rohkaisee ulkoilemaan

TERVEYS

Kampanja rohkaisee ulkoilemaan

Usealla 75 vuotta täyttäneellä ulkoilu vähenee toimintakyvyn heikentyessä, vaikka ulkona liikkumisen tarve säilyy. Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja kutsuu kaikki lähtemään luontoon ulkoiluapua tarvitsevan iäkkään kanssa.

Luonto tarjoaa monipuolisia aistielämyksiä ja edistää hyvinvointia. Jo pieni hetki luonnossa kohentaa mielialaa, alentaa verenpainetta ja parantaa unenlaatua. Luonnosta voi nauttia pihalla, puistossa tai lähimetsässä.
–Työikäisille ulos pääseminen on usein itsestäänselvyys, mutta monet vanhukset eivät pääse tai uskalla lähteä yksin ulos kaatumisen pelon, muistiongelman tai ulkoilukaverin puutteen vuoksi, muistuttaa suunnittelija Heli Starck Ikäinstituutista.
Järjestöjen vapaaehtoiset ulkoilevat säännöllisesti palvelukotien asukkaiden kanssa, mutta ulkoiluapua tarvitsevat myös monet vielä kotona itsenäisesti asuvat iäkkäät.

–Kuntien ulkoilutoimintaa koordinoivat työntekijät saattavat ulkoiluapua tarvitsevat ja tarjoajat yhteen. Iloksemme useassa kunnassa myös päättäjät ovat innostuneet ulkoilemaan iäkkäiden kanssa kampanjan aikana tai antaneet työntekijöille siihen mahdollisuuden työajan puitteissa, kiittelee Starck.

10.9.-10.10. mennään ulos

Vie vanhus ulos -kampanjaan 10.9.-10.10. voivat osallistua yksityiset henkilöt, opiskelijat, järjestöjen vapaaehtoiset tai työyhteisöt kirjaamalla ulkoilukerrat www.vievanhusulos.fi -sivulle. Iäkkäiden kanssa koettuja luontoelämyksiä voi jakaa somessa tunnisteella #vievanhusulos.

Retkiä kansallispuistoihin ja laavuille

Monilla paikkakunnilla järjestetään kampanjan aikana iäkkäille ulkoilutapahtumia. Tänä vuonna 41:ssä Voimaa vanhuuteen -kunnassa järjestetään ainutlaatuisia luontoretkiä ulkoiluapua tarvitseville kotona asuville iäkkäille Partioaitan ympäristöbonuksen turvin. Esimerkiksi Multian ja Salon iäkkäät lähtevät luontoretkelle kansallispuistoon, Enonkoskella tehdään laituriretki vierasvenesatamaan ja Mikkelissä tarjoillaan nokipannukahvia sekä luontoaiheista ohjelmaa 14:ssa kaupungin retkikohteessa.

Lisätietoa paikkakuntien tapahtumista:

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös