Seuraa meitä

Kevät näkyy hammaslääkärissä

TERVEYS

Kevät näkyy hammaslääkärissä

Kesän lähestyessä hammaslääkärit saavat aina uusia potilaita. Pyöräilijöiden määrä vastaanotoilla kasvaa, sillä pyöräilyonnettomuudet aiheuttavat vakavia hammastapaturmia. Jos kaatuu pyörällä ja lyö hampaansa, tärkeintä on toimia nopeasti ja kuvauttaa kalusto mahdollisimman pian, neuvoo Oralin hammaslääkäri Jaakko Ensiö.

Pyörällä kaatumiset aiheuttavat usein vakavia vammoja, joista tyypillisimpiä ovat katkenneet etuhampaat.
Kesäiset pyöräilykelit lisäävät hammastapaturmien määrää, sillä sulat tiet ovat yllättäen talven liukkaita synkempää aikaa hammasterveyden kannalta.
–Talviliukkaat aiheuttavat hammastapaturmia, mutta todellisuudessa kesäaika on pahempaa. Kesän tulo näkyy onnettomuustilastoissa jo nyt, Oralin yleishammaslääkäri Jaakko Ensiö Turun Hammaspisteeltä kertoo.
Pyörällä kaatumiset aiheuttavat usein vakavia vammoja: etuhampaiden katkeamiset ovat tyypillisiä pyöräilijöiden saamia vammoja. Tapaturmat korostuvat erityisesti kaupungeissa, jossa opiskelijoita ja muita pyörällä liikkuvia on paljon. Pyöräilyonnettomuuksia sattuu myös paljon urheileville.
–Pitkää lenkkiä polkevat pyöräilijät ottavat esimerkiksi kuumassa säässä paidan vauhdissa pois, ja se luiskahtaa pinnojen väliin. Tämä aiheuttaa monia pahoja onnettomuuksia, mikä on suuri sääli, sillä nämä onnettomuudet olisivat ehkäistävissä, Ensiö toteaa.

Toimi näin

Jos satuttaa hampaansa pyörällä kaatuessaan, pitää toimia nopeasti.
–Hakeudu silloin mahdollisimman pian hammaslääkäriin. Siellä kartoitetaan tilanne ja otetaan panoraama- eli OPTG-kuvat, jotta hoito saadaan oikeille raiteille. Jos kuvista löytyy syytä murtumaepäilylle, voidaan tehdä 3D-kuvaus, Ensiö sanoo.
Kuvantamisen avulla suunnitellaan hoito. Nopea toiminta on tärkeää myös sen takia, että mahdolliset ruhjeet saadaan ommeltua.
–Haavan ompelu on pakko tehdä nopeasti, tuntien sisällä onnettomuudesta, Ensiö sanoo.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös