Seuraa meitä

Ennakoi tuleva tilanne

TERVEYS

Ennakoi tuleva tilanne

Punaisen Ristin Talous-tutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan lapsiperheiden vanhemmat arvioivat jo alakouluikäisten lastensa osaavan toimia tapaturman sattuessa. Ensiapu- ja turvallisuustaitoja voi kuitenkin opetella jo tätä pienemmänkin lapsen kanssa, toteaa Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Suomen Punainen Risti selvitti suomalaisten lapsiperheiden kodin turvallisuutta ja ensiaputaitoja Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselytutkimuksessa.
Tutkimukseen haastatelluista alle kouluikäisten lasten vanhemmista joka kolmas arvioi lapsensa osaavan toimia, jos kotona tapahtuisi tapaturma. Alakouluikäisten lasten vanhempien kohdalla vastaava luku oli jo 64 prosenttia.
–On hienoa, että ensiaputaitoja käydään läpi esimerkiksi koulussa. Kuitenkin myös alle kouluikäiset lapset voivat oppia auttamaan itseään ja muita, toteaa Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.
Laastarin laitolla
pääsee alkuun

Myllyrinteen mukaan turvallisuustaitoihin perehtymisen voi aloittaa pienten lasten kanssa yksinkertaisista asioista, kuten tapaturmien ehkäisemisestä.
–Kun laitetaan yhdessä astioita tiskikoneeseen, lapselle voi näyttää, että veitset ja haarukat laitetaan koneeseen terä alaspäin. Metsäreissulla katsotaan yhdessä, mitä metsästä voi maistaa ja mitä ei.
Ensiaputaitojen opettelun voi aloittaa laastarin laitosta tai palovamman hoidosta. Tärkeää on myös opetella kutsumaan apua.
–Hätäpuhelun soittamista voi harjoitella pienenkin lapsen kanssa. Ensin opetellaan hätänumero ja oman kodin osoite. Kun lapsella myöhemmin on oma kännykkä, siihen voi ladata 112 Suomi -sovelluksen, joka helpottaa paikantamisessa, Myllyrinne vinkkaa.

Turvallisuusasiat mietityttävät

Myllyrinne korostaa, että auttamista oppii tekemällä yhdessä.
–Lapsen kanssa kannattaa miettiä tilanteita ratkaisunäkökulmasta, ei pelotellen. Jos jotain sattuu, lapsen on voitava luottaa siihen, että vanhemmalle voi turvallisin mielin kertoa ikävätkin asiat.
Auttamistaitojen opettelulle jo pikkulapsiaikana on hyvät edellytykset, sillä Taloustutkimuksen selvityksen mukaan pienten lasten vanhemmat ajattelevat arkensa turvallisuutta paljon. Alle kouluikäisten lasten vanhemmista kodin turvallisuutta, kuten palovaroittimen toimivuutta tai kodin ensiaputarvikkeita, oli miettinyt viimeisen vuoden aikana jopa 80 prosenttia vastaajista.

Auttaminen yhdistää

Taloustutkimuksen saamien vastausten mukaan vanhempien ensiaputaidot näkyvät myös lasten valmiudessa auttaa. Alueilla, joilla vanhemmat olivat käyneet keskimääräistä enemmän ensiapukursseja, myös lasten kyky toimia tapaturmatilanteessa arvioitiin paremmaksi kuin muualla.
–Vanhempien ensiaputaidot eivät välttämättä suoraan siirry vanhemmilta lapsille, mutta auttamisen asenne on perheille yhteinen, Myllyrinne toteaa.

– Ensiapukursseja oli tutkimuksen mukaan käyty aktiivisimmin Pohjois- ja Itä-Suomessa. Tulosta voi osaltaan selittää se, että harvaan asutuilla seuduilla oman auttamisvalmiuden merkitys korostuu, Myllyrinne arvioi.
Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina maaliskuussa 2019 ja siihen osallistui 300 alaikäisen lapsen vanhempaa ympäri Suomea.

Kuva Punainen Risti/Joonas Brandt

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös