Seuraa meitä

Kolmekymppinen, mittaa verenpaineesi – aivosi kiittävät

TERVEYS

Kolmekymppinen, mittaa verenpaineesi – aivosi kiittävät

Kohonnut verenpaine alkaa vaurioittaa aivoja jo varhaisessa keski-iässä. Siksi suomalaisten olisi syytä ryhtyä tarkkailemaan verenpainettaan kolmissakymmenissä.

–Korkea tai kohonnut verenpaine on meillä erittäin yleinen, sillä joka toisen yli 30-vuotiaan miehen ja samoin lähes joka toisen naisen verenpaine on suosituksia korkeampi, toteaa Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto O. Roine.

Yhteensä noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine ja vain joka kymmenes heistä on hoitotavoitteessa. – Ilman muuta tämä syö tärkeintä kansallista pääomaamme, aivoterveyttä, Roine sanoo.

Verenpaine on liian korkea, jos se on mittauksissa 140/90 mmHg /(elohopeamillimetriä) tai enemmän. Kotimittauksessa lukeman pitäisi olla hieman matalampi.

Korkea verenpaine on tärkein aivoverenkiertohäiriöiden (AVH) riskitekijä. Aivoverenkiertohäiriöitä ovat aivoinfarktit ja aivoverenvuodot. Niihin sairastuu vuosittain noin 25 000 suomalaista ja sairastuneista joka neljäs on työikäinen.

Aivoverenkiertohäiriöt ovat suuri, mutta eivät ainoa aivoterveysriski, jolle kohonnut tai korkea verenpaine altistaa ihmisen. Tuoreessa brittitutkimuksessa sen todettiin vaurioittavan jo varhaisesta keski-iästä lähtien aivojen valkeaa ainetta siten, että se saattaa näkyä myöhemmässä elämässä aivojen toiminnan heikkenemisenä. Roineen mukaan näyttää myös siltä, että kohonnut verenpaine häiritsee valtimoiden jäykistymisen takia aivojen glymfaattisen järjestelmän toimintaa. Glymfakierto huuhtoo aivoja öisin ja poistaa kudoksiin kertyneitä aineenvaihdunnan kuona-aineita. Tämän huuhtelutoiminnan häiriöiden epäillään olevan yhtenä tekijänä muistisairauksissa.

–Verenpaineen pitäminen normaalina on elintärkeä panostus aivoterveyteen. Painettaan ei voi tietää mittaamatta. Mittaaminen on helppoa ja se kannattaa aloittaa jo kolmekymppisenä. Jos lukemat ovat hyvät, riittää kun mittaa harvakseltaan, mutta säännöllisesti, Roine suosittelee.

Kohonneeseen verenpaineeseen voi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla. Niiden lisäksi saatetaan tarvita lääkitystä. Parhaita tapoja hoitaa aivojaan ja verenpainettaan on liikkua säännöllisesti, pitää paino kurissa ja välttää ravinnossa kovia rasvoja ja suolaa. Tupakoimattomuus ja mahdollisimman niukka alkoholinkäyttö ovat aivoille hyväksi. Myös riittävä uni, palautuminen ja itselle sopivat stressinhallintakeinot ovat pääasioita, jotka edistävät aivoterveyttä läpi elämän.

Aivoliiton Korvaamaton kovalevy kannustaa viikolla 44 kaikkia suomalaisia mittaamaan tai mittauttamaan verenpaineensa. Viikon aikana eri puolille Suomea ilmaantuu noin 200 verenpaineen mittauspistettä, joissa mittauttaminen onnistuu. Kotimittaus omalla tai lainatulla mittarilla antaa myös luotettavan tiedon siitä, missä paineen kanssa mennään.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös