Seuraa meitä

Kotimaan matkailijan haavereiden hoito-opas

TERVEYS

Kotimaan matkailijan haavereiden hoito-opas

Suomi on arvatenkin lomailijoiden ykköslomakohde tänä kesänä. Kansallismaisemissa ja mökeillä lomaillessa voi sattua pieniä haavereita, jotka voivat hetkellisesti latistaa tunnelmaa. Niihin on hyvä varautua ennalta, jotta lomasta voi nauttia rennosti. Yliopiston Apteekin asiantuntija listasi kesän kestoharmit sekä vinkit niiden hoitoon.

– Vaatetuksen vähetessä paljaaksi jäävät ihoalueet ovat alttiita pienille vaurioille. Yleisimpiä kesäloman ankeuttajia ovat rakko jalassa, nirhauma tai tikku ihossa, hyönteisen pisto tai palanut nahka. Listasin lomalaisen yleisimmät harmit ja haaverit hoitovinkkeineen, tuotepäällikkö Iiris Räsänen kertoo.

Haavapuhdiste ja geelilaastari rakoille

Uudet kesäkengät tai kengät ilman sukkia voivat hangata ja hiertää jalkoihin kipeitäkin rakkuloita. Jos rakko puhkeaa ja sinne pääsee likaa, iho täytyy puhdistaa antiseptisella haavapuhdisteella. Kirvelemätön ja sumutepulloon pakattu tuote on kätevin. Geelilaastari puolestaan helpottaa kipua, suojaa ihoa ja nopeuttaa rakon paranemista.

Pihkasalvaa haavoihin, nirhaumiin ja ihorikkoihin

Pihkasalva on tehokas, antibakteerinen voide kaikkiin pieniin ihovaurioihin ja jopa pienten palovammojen hoitoon. Pihkalla tiedetään olevan haavan parantumista edistäviä ominaisuuksia. Myös apteekkikosmetiikasta löytyy hoitovoiteita, joista on apua koko perheelle silloin, kun ihon kutinaa, punoitusta tai ärsytystä pitää lievittää.

Pinsetit tikkujen, lasinsirujen tai punkkien poistoon

Kapeakärkiset Z-pinsetit ovat monikäyttöiset ja täydelliset tarkkaan työskentelyyn. Kapealla kärjellä saa hyvän otteen niin punkista, tikusta kuin lasinsirustakin. Punkki pitää poistaa ihosta mahdollisimman pian. Pinsettien avulla saat punkista hyvän otteen ja se irtoaa ilman, että puremakohtaan puristuu lisää taudinaiheuttajia. Borrelioosiriski kasvaa, mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä ihossa. TBE puolestaan tarttuu minuuteissa.

Voide, pilleri tai puikko hyönteisten pistoihin

Kortisonivoide, antihistamiinipuikko ja antihistamiinitabletit ovat tehokkain apu hyönteisten pistoihin. Jos tiedät saavasi muhkeita ja kutiavia paukamia vaikkapa hyttysten pistoista, antihistamiinitabletinkäyttö kannattaa aloittaa jo pari päivää ennen mökin pihaan tai metsän reunaan saapumista. Antihistamiinia sisältävä ihopuikko on näppärä ottaa mukaan kesän retkille ja matkoille. Osalle allergisista ampiaisen pisto voi olla hengenvaarallinen ja siksi allergisen olisi hyvä kantaa mukanaan adrenaliinikynää. Muillekin se voi aiheuttaa vakavia oireita, etenkin pään ja kaulan alueelle osuessaan. Kyypakkaus auttaa ampiaisen piston aiheuttamaan turvotukseen ja piikki kannattaa poistaa ihosta pinseteillä.

Voidetta auringonpolttamiin

Aurinkosuojatuotteen käyttö on ehdottoman tärkeää. Jos kuitenkin poltat ihosi, siirry pois auringosta tai peitä iho vaatetuksella. Viilennä ihoa viileällä vedellä, kosteilla pyyhkeillä tai after sun -voiteella. Kosteuta ihoa usean päivän ajan kosteusvoiteella tai after sun -voiteella. Rauhoita ihon reaktiota miedolla hydrokortisoni- tai dekspantenolivoiteella ja vältä suoraa auringonvaloa. Myös mineraalipohjaiset lähdevesisuihkeet rauhoittavat, suojaavat ja viilentävät ihoa.

– Allergisen on hyvä huolehtia, että allergialääkkeitä riittää myös matkan ajaksi. Tuotteet voi tilata Suomessa minne tahansa ya.fi -verkkoapteekista tai YA-mobiilisovelluksella.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös