Seuraa meitä

Totta vai tarua? Viisi väitettä iskiaksesta

TERVEYS

Totta vai tarua? Viisi väitettä iskiaksesta

Altistaako istuminen iskiaskivulle? Auttaako vuodelepo iskiakseen? Iskiakseen, kuten selkäkipuun yleensä, liittyy monia uskomuksia. Selkäliiton asiantuntija vastaa väitteisiin iskiaskivusta ja kertoo, mikä on totta ja mikä on tarua.

Iskias on yleinen selkävaiva. Iskiaskipu voi tuntua alaselässä, mutta pääasiallinen kipu painottuu pakaraan ja alaraajaan. Tavallisin syy iskiakseen on välilevyn pullistuma, joka ärsyttää tai painaa iskiashermoa. Iskiasoireista kärsii elämänsä aikana noin 40 prosenttia suomalaisista.

 1. Liika istuminen altistaa iskiaskivulle.
  Tarua. Istuminen voi pahentaa iskiasoireita, mutta suoraa tutkimusnäyttöä siitä, että istuminen altistaisi iskiaskivulle tai lisäisi iskiaksen riskiä ei ole. Iskias johtuu tyypillisesti välilevyn pullistuman aiheuttamasta iskiashermon puristus- tai ärsytystilasta, ja välilevyn pullistumat taas kuuluvat selkärangan luonnollisiin ikääntymismuutoksiin. Suurin osa välilevynpullistumista on kuitenkin täysin oireettomia.
 2. Iskiaksen todentaminen vaatii aina selän magneettikuvauksen.
  Tarua. Lääkäri voi diagnosoida iskiaksen oirekuvan perusteella, eikä sen todentamiseksi tavallisesti tarvita selän kuvantamistutkimuksia. Magneettikuvaus on usein tarpeellinen, Jos iskiaskipua edeltää loukkaantuminen vamman seurauksena, iskiaskipuun liittyy eteneviä neurologisia oireita, sietämätöntä kipua tai on epäilys jostakin muusta sairaudesta. Magneettikuvausta voidaan harkita myös, jos iskiaskipu ei lievity kolmessa kuukaudessa konservatiivisesta (lääke-, itsehoito ja fysioterapia) hoidosta huolimatta.
 3. Vuodelepo helpottaa iskiaskipua.
  Tarua. Vuodelepo ei tavallisesti helpota kipua eikä edistä iskiaspotilaan toipumista. Sen sijaan kevyt aktiivisuus ja rasituksen jaksottaminen yleensä helpottaa oireita ja edistää toipumista. On siis tärkeää pysyä aktiivisena arjessa kivusta huolimatta. Joskus voimakas kipu voi kuitenkin vaatia alussa lyhytkestoista lepoa, jolloin niin sanottu psoas-asento helpottaa usein parhaiten oireita.
 4. Kävely auttaa iskiaskivun lievittämisessä.
  Totta. Toipumisen kannalta keskeistä on rohkaistua liikkumaan kivusta huolimatta. Kävely sopii tavallisesti suurimmalle osalle iskiasoireisista ja moni kokee sen helpottavan oireita. Lyhyitä lenkkejä voi tehdä vaikka useamman kerran päivässä omien tuntemusten mukaan. Kaikki liikkuminen on hyvästä. Liike edistää selän toipumista ja ylläpitää kehon toimintakykyä.
 5. Tavallisesti iskiaskipu paranee itsekseen
  Totta. Tyypillisesti iskias paranee itsestään noin 1–3 kuukaudessa ja vaatii vain hyvin harvoin leikkauksellista hoitoa. Lääkäriin on kuitenkin syytä hakeutua, jos kipu muuttuu sietämättömäksi, jalan lihaksissa ilmenee lihasheikkoutta tai tuntopuutoksia, virtsaaminen ei onnistu tai ulosteen pidätyskyky heikkenee.

– Iskias paranee yleensä itsestään, ja noin puolella iskiasoireet häviävät kuukauden sisällä. Iskiaskipua voi tarvittaessa lievittää tavallisilla kipulääkkeillä. Kivusta huolimatta on tärkeää jatkaa päivittäisiä toimia ja liikkua, selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta kertoo.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös