Seuraa meitä

Kunnon kengistä on hyötyä

TERVEYS

Kunnon kengistä on hyötyä

Kunnon kengistä on hyötyä

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan peräti 40 prosenttia suomalaisista kertoo joutuneensa viimeisen vuoden aikana vaaratilanteeseen liikenteessä käveltyään keliin nähden liian liukkailla kengillä.

Kenkävalinta on isossa roolissa liukastumistapaturmien ehkäisemiseksi. Liikenneturvan kyselyssä peräti kaksi viidestä suomalaisesta (40 %) raportoi joutuneensa viimeisen vuoden aikana vaaratilanteeseen liikenteessä käveltyään keliin nähden liian liukkailla kengillä.
–Kävelijän oma ennakointi on tärkeä osa liukastumistapaturmien ehkäisyä. Liukkaus ei onnistu yllättämään, jos seuraa keliennusteita sekä tarkistaa jalankulkusään ennen lähtöä – ja varautuu lähtiessään asianmukaisesti pitävin jalkinein tai liukuestein, kertoo Kaarina Tamminiemi.
Päivittäiset työmatkat ovat usein tapaturmaherkintä aikaa. Onkin hyvä muistaa, että liukkaus koskettaa meitä kaikkia kulkutavasta – ja iästä – riippumatta.
–Jokainen meistä on ainakin hetken jalankulkija arkisilla matkoilla, vaikka sitten vain parkkipaikan ja työpaikan oven välisen taipaleen ajan. Kaatumiset eivät myöskään ole vain ikääntyneiden harmina. Päinvastoin, liukastumisvammoja sattuu eniten työikäisille. Ikääntyneillä kaatumisesta johtuvat vammat ovat yleensä vain vakavampia kuin nuoremmilla, selvittää Tamminiemi ja jatkaa:
–Työikäisten kaatumistapaturmista tulee myös helposti paljon kustannuksia niin työpaikalle kuin yhteiskunnallekin sairauspoissaolojen myötä – fyysisen säryn ja mielipahan lisäksi.

Keskity kävelemiseen

Liukkailla keleillä avainasemassa on myös kävelyyn keskittyminen. Jäisellä pinnalla käveleminen sekä pystyssä pysyminen vaatii keskittymistä ja ympäristön tarkkailua, jotta huomaa esimerkiksi hiekoittamattomat, epätasaiset tai muuten liukkaat kohdat ajoissa. Esimerkiksi kännykän näprääminen kannattaa jättää vasta määränpäähän.
–Aivot eivät oikeasti ”multitaskaa”, vaan todellisuudessa ne siirtelevät tarkkaavaisuutta kahden tehtävän välillä. Kun tehdään samanaikaisesti kahta keskittymistä vaativaa tehtävää, joko toisen tai molempien suoritus häiriintyy. Puhelimen käyttöön uppoutuminen vie helposti sekä ajatukset että katseen muualle, jolloin liukkaat paikat voivat yllättää kävellessä, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.
Jos kännykkää on tarve käyttää matkan varrella, on turvallisinta pysähtyä – aivan kuten autoillessakin.
–Kävelijälle tarkkaamattomuuden mahdolliset seuraukset eivät yleensä ole niin vakavia kuin auton ratissa, mutta kaatuminen aiheuttaa aina vähintään mielipahaa ja usein myös fyysisiä vammoja. Liikenneturvan kampanjaslogania mukaillen voisikin sanoa, että kun kävelet, kävele, kannustaa Jääskeläinen.

Näin varaudut liukkaisiin:

-Kiinnitä huomio kenkien valintaan – pitävissä kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
Keskity kävelemiseen. Jos huomio on askelluksen sijasta kännykässä, voi liukkaus yllättää pahastikin.
-Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.
-Käytä liukuesteitä liukkailla – kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai kiinteästi asennettavat nastat antavat hyvän pidon.
-Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
-Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.
-Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.
-Tiedosta, että promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta TERVEYS

Ylös